Скільки крісел тільки ми не зустрічали за роки роботи - дизайнерські, колінні крісла, крісла-сідла і, звісно, ігрові. Останні заполонили простір роздрібних магазинів, а отже й увагу наших клієнтів. Звідси і багато щоденних питань: чому хтось купує геймерське крісло замість крісла для роботи з комп'ютером.

Чому вони взагалі такі як є і чи дійсно це хороший вибір для, наприклад, ІТ-спеціаліста. 

РЕАЛЬНА ЯКІСТЬ ЧИ ЛИШЕ ЇЇ ЯСКРАВЕ ВРАЖЕННЯ? ЩО НЕ ТАК З ГЕЙМЕРСЬКИМИ КРІСЛАМИ


Увага до деталей, майстерність та репутація - те, що не входить у вартість геймерського кріслаНерівні логотипи, не ідеальна прошивка, не завжди чиста оббивка (через пилюку в складках вінілу), економія на всьому від піни-наповнювача до ручки регулювання - типові характеристики недорогого ігрового крісла. Найчастіше ви платите лише за картинку і далі ми розповімо чому.

Джерело: ресурси BTOD, власний досвід та тест-драйви.

Класичне ергономічне крісло та ігрове геймерське крісло - створені для різних цілей. 

Обираючи ігрові крісла для роботи, ви відмовляєтеся від якісної збірки, власне ергономіки і навіть комфорту. Останні 20 років геймерські крісла супроводжує багато проблем і маркетингових хитрощів. Тому переконайтеся, що охопили всі аспекти і до покупки такої важливої речі, потестуйте їх персонально, порівнявши з іншими. Ви повинні знати, що втрачаєте, порівняно з базовим ергономічним стільцем. 

ЩО ТАКЕ ГЕЙМЕРСЬКЕ, ІГРОВЕ КРІСЛО, ЯКІ ЙОГО ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ

Будь-яке зручне крісло можна використовувати для гри, якщо це тільки не ваша професія. Та існує велика різниця між кріслом, в якому можна грати і типовим геймерським кріслом. Вони зайняли унікальний сегмент продажів. 

Геймерске або ігрове крісло - це крісло з ковшеподібним сидінням в яскравому стилі спортивних перегонів. Геймерське крісло створили в 90-х для ігор з авто-симуляторами. Важлива його функція - фіксувати ваше тіло статиці під час різких поворотів та інших маневрів в віртуальних перегонах.

Типові характеристики геймерського крісла

  • Ковшеподібне сидіння в стилі спортивних перегонів
  • Яскраві кольорові рішення, дизайн з логотипами 
  • Повний кут нахилу спинки 
  • Простий базовий механізм гойдання
  • Недорогі матеріали оббивки, переважно зі штучної шкіри (вінілові)
  • Обмежений діапазон для руху тіла 
  • Велика імпортна націнка порівняно з іншими видами крісел
  • Короткі гарантійні терміни (1-2 роки)

 

ТОП-11 ПРОБЛЕМ ТА НЕДОЛІКІВ ГЕЙМЕРСЬКИХ КРІСЕЛ В ЯКОСТІ ОФІСНИХ КРІСЕЛ ДЛЯ РОБОТИ 

 

1. ЗАВИЩЕНІ ОЧІКУВАННЯ ПОКУПЦІВ 

Саме на клієнта поширюється перша проблема. Це питання: за що я власне плачу кошти? Ми часто стикаємося з нереалістичними очікуваннями по відношенню до цін і працюємо над тим, щоб пояснити ціноутворення крісел. Але ігрові крісла найбільш оманливі завдяки яскравій картинці, особливо для тих, хто не знайомий з ринком крісел і ще жодного разу їх не тестував так як це потрібно робити перед покупкою. 

Ми надто багато очікуємо від геймерського крісла. Справді, поширена думка, що віддавши 300 доларів за ігрове крісло, отримаємо якісну і недешеву річ, в якій довго і зручно працюватимемо. Але 300 доларів в світі крісел гарантують вам лише середній або й нижчий рівень якості. Це зовсім не означає, що сума маленька. Просто на кожен товар є свій бюджет, якщо ви хочете купити надійну ефективну річ на багато років. Як от з машинами: з одного боку, 10000 долаів це величезна сума. З іншого ж, за неї ви не отримаєте автомобіль бізнес класу. 

ТАК САМО ЦЕ ПРАЦЮЄ З КРІСЛАМИ 

  • Бюджетні офісні крісла коштують 300 доларів та менше
  • Вартість крісла середнього цінового діапазону коливається в межах від 300 до 700 доларів
  • Обираючи крісло за 700 доларів ви вже точно потрапляєте в сегмент якісних високо-ергономічних крісел
  • Найкращі ж крісла в світі коштують від 1000 доларів. Все, що значно дорожче цієї ціни - показник самооцінки бренду, націнки дизайнера, доданої вартості за нові технології тощо. 

Це потрібно враховувати при покупці геймерського крісла і скласти реальне уявлення про те, чого очікувати в різних цінових категоріях. Останні три роки ми працювали над тим, щоб навіть в бюджетному сегменті знайти класні рішення. І зібрали ці крісла в список ТОП-5. 

2. КОНСТРУКЦІЯ СИДІННЯ-ГЛЕЧИКА НЕ ПРАЦЮЄ

Конструкція глечика з боковими вставками (валиками) - перший суттєвий недолік геймерських крісел. Цей дизайн використовують тому, що перші ігрові крісла створювали для віртуальних перегонів. Він мав імітувати спортивне автокрісло і зробити все, щоб користувач не випав із процесу. Крісло тримає водія на місці при різких маневрах, не дохволяє метушитися і обмежує діапазон руху. Та якщо для гри вам це необхідно, то для роботи ж навпаки - це недолік, котрий не дозволить спині інтуїтивно розвантажуватися, змінюючи положення. 

  • Подібний дизайн-імітація має сенс для авто-симулятора і аркадних перегонів, проте служить функціональним цілям для роботи з комп'ютером, приставками та офісної роботи сидячи.

3. БОКОВІ ВИПУКЛІ ОПОРИ - НЕЗРУЧНІ

Бокові вставки на геймерському кріслі - справжня перешкода в ергономіці крісел. Перша проблема це фіксуючі вставки на сидінні, часом виконані з металу і оббиті поверху невеликою кількістю матеріалу. Вони не зручні, якщо у вас немає опори (підставки) для ніг. Крім того, більшість ігрових крісел, хоч і масивні на вигляд, проте доволі вузькі в посадці, що обмежує людей, цими ж вставками і підлокітниками.  

  • Часто геймери надають перевагу розслабленому положенню в ігровому кріслі, але саме глечикоподібні сидіння з боковими підпорами фіксують вас в специфічній статичній позиції. А ми знаємо, що навіть півгодини статики - вже стресовий для нашого організму. 

Але якщо підпори на сидінні лише обмежують вас в зміні зручних позицій, то НАБИТІ ПОДУШКИ НА СПИНЦІ - ВИПРОБУВАННЯ ДЛЯ ВАШОЇ ПОСТАВИ. Специфіка проблеми подібна, тільки тут вона впливає на положення плечей. Геймерські крісла можуть виштовхувати їх вперед, не дозволяючи розправити, що незручно при тривалій роботі. 

Крім того, переважно крісла оббивають штучною шкірою, яка майже гарантує нагрівання м'язів та тканин, а сама стирається в місцях подушок-валиків вже через рік. 

4. БІЛЬШІСТЬ ІГРОВИХ КРІСЕЛ СТВОРЮЮТЬ ДЛЯ ПІДЛІТКІВ

Якщо звернути увагу на масовий ринок і популярні моделі на маркетплейсах, більшість геймерських крісел вузькі в посадці і важать максимум 15 кг. Вони витримують навантаження 100 кг та нижче. Тобто, якщо ви дорослий чоловік з вагою близькою до 90 кг, існує щоденний ризик просто в ньому просісти. Крісла з вищими показниками ваги зустрічаються рідше і коштують дорожче. 

  • Вузький дизайн в поєднанні з боковими вставками - обмежують параметри людини, котра може комфортно користуватися ігровим кріслом. Майже кожне протестоване нами геймерське крісло призначене для людей невеликої комплекції. 

5. БАЗОВИЙ МЕХАНІЗМ НАХИЛУ

З якоїсь причини, обираючи офісне крісло для роботи, покупці забувають найважливіше - як в ньому рухатися, як розвантажувати спину і користуватися механізмом.

Більшість геймерських крісел обладнані базовим механізмом. Тобто металевою конструкцією, що прикріплена до нижньої частини стільця і дозволяє регулювати висоту крісла. Найпростіший дешевий механізм називають поворотним механізмом нахилу або центровим. Виробники крісел масового ринку купують їх вже готовими. Тоді як для ергономічних крісел замовляють персональні, або й взагалі створюють власний. Наявність центру розробки і тестування механізму - є найважливішим показником якості та ціни крісла в таких відомих брендів як от SteelcaseOkamuraComfort.Global, HM, Klober, Sokoa.

  • ПОВОРОТНИЙ МЕХАНІЗМ нахилу працює за принципом гойдалки - з точки під центром. В цій простоті його проблема - нахиляючи спинку назад, ноги відштовхуються від землі і втрачається підтримка постави. Це механізм, який суперечить ергономіці та біомеханіці людського тіла під час роботи з комп'ютером

Крім того, поворотні механізми вимагають зусилля для гойдання, коли доводиться відштовхувати ноги від підлоги, оскільки більша частина вашої ваги зосереджена в точці повороту. Цей недолік особливо помітний, в порівнянні з більш дорожчими механізмами, наприклад, колінного нахилу, який дозволяє сидінню рухатися за траекторією колін під час нахилу спинки і не відривати стопи від підлоги. Адже в колінному механізмі ваша вага зосереджена за точкою повороту і під час гойдання досягається ергобаланс. Саме цей баланс дозволяє нам рухатися плавно, розвантажувати спину спокійно, а не відштовуючись від землі. А, підлаштувавши його під вагу, навіть не фіксувати спинку весь час і працювти в інтуїтивній динаміці. 

Зліва - простий поворотний механізм. Справа - механізм колінного нахилу з регулюванням сили гойдання під вагу. 

Недолік дешевих механізмів також в поганому регулюванні натягу пружини під вагу. Згодом сила спротиву зовсім не відчутна і, або вимагає великих зусиль для нахилу, або ви «провалюєтеся» замість гойдання. Все це залишає вас із яскравим на вигляд кріслом, яке мало б хоча б гойдатися, та не робить цього.

6. БЮДЖЕТНІ ЗБІРКИ

Якщо типове ергономічне крісло ніколи не ламається, то типове ігрове гемерське крісло - завжди дешеве крісло з економією на всьому. 

Геймерські крісла створюють з недорогих деталей на фабриках з некваліфікованою працею та багатопрофільних меблевих заводах. Більшість стільців постачають з Китаю чи інших східних країн, незважаючи на те, де саме зареєстрована торгова марка. Тому геймерські крісла виглядають однаковими. Іноді настільки, що, здається, наче всі моделі зробила одна фабрика, але пришила різні логотипи. Проте це не правда, заводів є сотні. Просто ринок перенасичений однаковими речами цього специфічного сегменту.

  • Майже у всіх подібних крісел КАРКАСИ зроблені з недорогого пластику. ОСНОВИ – з фанери (дерева). І навіть металеві та рухомі частини не обіцяють міцності через не жорсткі стандарти випробування геймерського крісла. З ОББИВКОЮ те ж саме – американська сітка, скандинавська тканина або німецька альтернативна шкіра – це завжди мінімум 30% ціни офісного крісла. Тому хороший спосіб скоротити витрати - оббити крісло дешевим вінілом. Тільки бюджетний вініл непросто тріскається через рік, особливо, якщо крісло стоятиме біля батареї, але й нагріває наші м'язи і тканини, що зовсім не корисно.

Так само і з піною-наповнювачем. В хороших кріслах піна форму на сидінні анатомічні форму разом з іншими повітряними матеріалами і зберігає її десятки років. Геймерські крісла втрачають форму ще до завершення рекомендованого терміну використання і рідко передбачають правильний розподіл ваги.  

Увага до деталей, майстерність та репутація - те, що не входить у вартість геймерського кріслаНерівні логотипи, не ідеальна прошивка, не завжди чиста оббивка (через пилюку в складказ вінілу), економія на всьому від піни-наповнювача до ручки регулювання - те, про що часто відгукуються в рецензіях на ігрові крісла. І зайшовши в будь-який магазин це легко підтвердити. 

7. ВИ ПЛАТИТЕ ЗА ТЕ, ЩО КРІСЛО ВИГЛЯДАЄ ЯК АВТОМОБІЛЬ

Зі вказаного вище та особистих тест-драйвів ми робимо висновок, що найбільшу частину вартості геймерського крісла покупці витрачають на зовнішній вигляд. Він справді яскравий та привертає увагу, а вибір кольорів, фактур та візерунків завжди обійдеться виробнику дорожче, ніж 6 стандартних кольорів. Ви платите за те, що крісло виглядає наче крісло спортивної машини для перегонів. Але без реальних функціональних можливостей. І якщо це крісло купується для роботи, це рішення не вигідне з точки зору комфорту та здорової постави.

І чим менше коштує модель, тим більше це помітно.

  • Якщо ви заплатите 50 доларів за логотип на кріслі за 500 доларів – різниця в ціні виходить невелика. Але 50 доларів за логотип на кріслі за 150 доларів – вже третина його вартості. Це залишає зовсім небагато місця для самого крісла.

За що ще ви платите замість хорошого механізму як це має бути? Виробники геймерських крісел докладають багато зусиль, щоб пакування крісел виглядало так само круто, як кольоровий дизайн. Але найчастіше замість реальної якості ви отримуєте лише враження про неї.

8. СЛАБКА ПІДТРИМКА ПОПЕРЕКУ

Поперекова опора на геймерських кріслах – це подушка на спинці. Подушка утримується за допомогою пари ременів, щоб пересувати її по вертикалі. Таку просту подушку використовують із тієї ж причини, що й легкі газ-ліфти – щоб заощадити на збірці. Крісла для геймерів не мають вбудованої підтримки у спинку та анатомічного вигину в каркасі.

  • Плоска спинка та відсутність механічних систем підтримки попереку радикально скорочують витрати. Але заміна подушки на поперекову опору – зовсім неефективна. Тим більше, що ремені не настільки надійні як хотілося б і сповзають при кожному русі. 

Неможливо набити подушку піною так, щоб усі були щасливі. Вона завжди буде надто м'якою для одних або надто жорсткою для інших. Ось чому ергономічні крісла мають регульовані поперекові системи та виражені вигини на спинці (фото праворуч).

  • Регульована інженерна система дозволяє адаптувати крісло до людини.
  • Подушка змушує людину адаптуватися до крісла.

Отже у вас немає гарантії здорового природного вигину попереку при тривалому сидінні, особливо, якщо ви не міряли крісло до покупки.

9. КОРОТКІ ГАРАНТІЙНІ ТЕРМІНИ

Гарантія на крісла для геймерів зазвичай триває два роки і менше. У світі офісних крісел дворічна гарантія належить до найкоротших гарантійних періодів. Гарантія – відмінний показник якості. Для офісних крісел середньої якості гарантійний термін становить 3-5 років і може виключати деякі деталі. Для високоергономічних крісел виробники пропонують всебічну гарантію на 10 років і вище, а іноді й зовсім механізми з відміткою lifetime warranty.

10. ОБМЕЖЕНА КІЛЬКІСТЬ РЕГУЛЮВАНЬ

Базові механізми, статичні підголовник та підлокітники – геймерські крісла обмежують вас в кількості персональних налаштувань. Ви відмовляєте собі у фіксації спинки в 4-х і більше кутах нахилу, регулюванні висоти спинки, глибини та кута сидіння - в геймерських кріслах їх просто немає. Конструкція глечикоподібного сидіння – це завжди апріорі фіксоване сидіння та спинка. А геймерські підлокітники та підтримка попереку – яскравий приклад різниці між ергономічним кріслом, де кожен кут підлаштовується, та ігровим.

 В ГЕЙМЕРСЬКОМУ КРІСЛІ САМЕ ВАМ, А НЕ КРІСЛУ, ДОВОДИТЬСЯ ПІДЛАШТОВУВАТИСЯ ДЛЯ РОБОТИ З КОМП'ЮТЕРОМ

11. ОБМЕЖЕНИЙ ДІАПАЗОН РУХУ

Статика - це остання на сьогодні проблема і недолік геймерського крісла. 

За останні двадцять років у виробництво офісних меблів пізнало закони руху людського тіла. Всі профільні виробники працюють над тим, щоб додати більше руху в робочий день. Щоб навіть сидячи, ви змінювали позиції, погойдувалися, міняли кут сидіння. Щоб меблі легко підлаштовувалися під запити офісу. Чим більше ми дізнаємося про тривале сидіння, тим більше виявляємо, наскільки цей досвід впливає на наше здоров'я та настрій. Ми стали свідками попиту на такі речі як столи з регулюванням висоти, активні скандинавські сидіння, модульні кронштейни під ноутбуки та планшети, підставки під ноги, меблі-конструктори, діжтитал технології та нагадування "встаньте". Сучасні меблі рухаються і змінюються під запити вашого дня.

А геймерські крісла – залишилися десь у 90-х. Ось чому від них не варто чекати багато очікувати.




  • Гнучкі каркаси крісел, сітчаста оббивка та динамічні механізми ергономічних крісел щохвилини змушують вас рухатися і при цьому реагують на рух, постійно підтримуючи поставу. Крісла для геймерів - забирають таку можливість. Дизайн гоночних сидінь – протилежність креативному процесу. Конструкція ковшеподібного сидіння тримає вас в одній позиції. Рама тверда, а бічні валики фіксують у статиці. Ви можете грати так півгодини. Але, будь ласка, не працюйте в них!

НАВІЩО КУПУВАТИ ГЕЙМЕРСЬКІ КРІСЛА ТА ЯКІ АЛЬТЕРНАТИВИ

Геймерські крісла зайняли своє місце та служать меті. Шукаєте дешеве крісло спортивного виду або ігрове робоче місце для конкретної ігрової системи – обирайте серед геймерських. Вони виглядають круто та досить унікально. А ще дозволяють недорого оббити сидіння логотипом бренду чи команди.

Але для універсального використання ту ж суму вигідніше інвестувати в офісне крісло. Як правило, воно буде краще зібрано і з довшою гарантією. Ергономічні крісла ви підлаштуєте під себе та забезпечите контроль постави.

НАЙВАЖЛИВІШЕ РОЗІБРАТИСЯ З ПИТАННЯМИ ДО КРІСЛА

  1. Що ви отримаєте за певну ціну (див. п.1)
  2. У чому крісло краще, а в чому - функціонала не вистачає (див. п.2)
  3. А потім - ПОТЕСТИТИ КІЛЬКА З НИХ.

Порівняйте найкращі та найдешевші в кожній категорії серед геймерських та ергономічних офісних. Адже тепер ви знаєте недоліки геймерських крісел і зможете поставити продавцеві правильні питання.

Чекаємо на ваші коментарі і будемо раді, якщо ви поділитеся власним досвідом.

-

Читайте також:
ТОП-5 кращих крісел світу
ТОП найбільш якісних і дешевих офісних крісел для роботи

-

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist
Товар додан до порівняння